onsdag 30 september 2015

Utflykt med förskolan

Så har redan hälften av den andra veckan på förskolan gått. Nu har vi varit här i Argentina i nästan exakt två veckor. I söndags följde Louise och jag med hennes jobb på en utflykt till en religiös temapark. Vilket var väldigt annorlunda än man var van vid som svensk. Jag vet inte om det var den mest spännande park jag varit i, men det var intressant att se hur det såg ut. Självklart var vi tvungna att se månförmörkelsen på söndagen också. Fördelen i Argentina var att den var 23:11 och inte 4:00 som i Sverige.




























Jag har även varit på utflykt med min förskola. Vi var och besökte ett konstmuseum med barnen. Jag hjälpte till med barnen som var två år, vilka var de yngsta som fick följa med. Men det var även många barn från andra åldersgrupper där. Jag fick framförallt ta hand om en flicka som inte verkade jätte road av konsten, å andra sidan var det väldigt intressant att hitta alla de nya rummen, men att jaga fåglar när vi väntade på bussen var nog det roligaste. Jag ska tillbaka till museet med en annan grupp barn i morgon, men då ska jag antagligen hjälp till med treåringarna. Förutom det fortsätter dagarna att gå. Det känns som jag börjar komma in vardagen nu, vilket är skönt. Börjar lära mig rutinerna på förskolan så att jag vet vad som kommer hända och lättare kan hjälpa till. Nedanför kommer några bilder från utflykten till museet och lite från vardagen i förskolan.


Det är mycket byggande underdagarna, med många olika material. Idag byggde många flygplan
som flög till Sverige.

En av tvååringarna jag jobbar med fick tag på min
mobil, det här var resultatet.

Utanför en av byggnaderna där jag jobbar.

Konstmuseet, vi var på avdelningen med Argentinsk
konst. Annars erbjöd de just nu konst från norden...

Men jaga fåglar var roligare.

Äntligen sol och lite värme! Här har treåringarna
gymnastik utomhus.

lördag 26 september 2015

Turistdag i Buenos Aires

Idag har vi varit turister i Buenos Aires. En av personerna vi bor med tog oss på en tur 
här i Buenos Aires. Först åkte vi till en marknad som de har på helgerna. 

Efter det gick vi till Cementerio de La Recoleta som är en känd 
kyrkogård i Argentina.  Det är lite liknande att gå in i en
liten väldigt utsmyckad stad (se bilderna nedan).


På kyrkogården fanns bland annat denna staty på en 
kvinna och en hund.



Utanför kyrkogården såg vi detta träd som var väldigt stort som hjälptes att bäras upp av denna 
staty.

Här är en närmare blid av trädet.

Vi avslutade den guidade turen med att titta på Floralis Generica. En blomma som öppnar 
sig och stänger sig beroende på hur varmt det är.

onsdag 23 september 2015

Första dagarna på nya jobbet

Så har våren äntligen kommit officiellt till Argentina, då slår vädret självklart om och liknar Svensk höst, med småregn, kyla och blåst. Trodde jag skulle slippa det i år. Mer positivt så har vi flyttat till det boende som vi ska bo på nu under några månade framåt. Vi har även börjat jobba. Det känns lite som att allt kom på en gång, men det är skönt att vara igång. Jag jobbar med barn som är två år på förmiddagen och tre år på eftermiddagen. Jag tycker att det är väldigt roligt att se hur olika det organiseras för barnen i de olika åldersgrupperna, det är även skönt att jobba med såpass små barn med tanke på min begränsning med språket. Tvååringarna lärde mig lite spanska idag, sådana viktiga ord att kunna som ko. Treåringarna verkade också tycka det var väldigt roligt att vara lärare och lära mig olika sätt att säga saker på spanska.

På vägen hem från förskolan lyckades jag självklart gå av bussen alldeles för tidigt. Jag var på rätt gata, det var bara det att den gatan var extremt lång. Jag bestämde mig för att gå den sista biten eftersom jag tänkte att det inte borde vara så långt och tänkte att det kunde vara svårt att se från bussen, drygt en timme senare var jag hemma. Så det blir inte något långt inlägg idag eftersom jag är ganska trött och ska upp tidigt imorgon.

söndag 20 september 2015

Första veckan i Buenos Aires

Nu har vi varit här i Buenos Aires i fem dagar. Det känns som mycket mer! Vi bor för tillfället på ett retreatcenter i utkanten av Buenos Aires. I början av veckan fick vi bo i ett av retreatcentrets rum men nu under helgen har vi fått flyttat in hos en familj som bor i anslutning till centret. Anledningen var att två större grupper kom under helgen och bodde här på retreatcentret. Alla som bor och jobbar här har varit väldigt välkomnande och hjälpsamma, men som förväntat kan de flesta inte så bra engelska och med min dåliga spanska har det lett till några mindre missförstånd, t.ex. när vi ska äta och var.

Eftersom våran handledare har varit i Peru så har vi inte gjort något annat än att vara på retreatcentret och utforskat området runtomkring till fots. Det har ibland varit lite långtråkigt, men som tur är har vi wifi som hjälper tiden att gå. Vi har också blivit inbjudna till lunch och middag hos olika personer vilket har varit trevligt, men ibland lite frustrerande när jag inte känner att jag kan kommunicera på det sättet jag vill. I går erbjöd vi oss även att hjälpa till i köket eftersom de skulle laga mat till de stora grupperna av personer som flyttat in. Jag och Louise fick som uppgift att skala och hacka potatis och morötter, jag vet inte om jag sett så mycket potatis förut på samma gång.

Eftersom vår handledare kom tillbaka från Peru sent igår kväll tror vi att vi kommer träffa henne imorgon. Förhoppningsvis får vi lite mer information om framtiden så. 

Nedanför kommer några bilder från veckan.

På vägen till Buenos Aires flög vi över ett åskväder, på bilden ser ni blixtarna i molnen under oss.
                 
Här sitter vi ofta i solen på trappen utanför retreatcentret. På bilden ser ni Louise.

Retreatcentret har en tupp, tre hönor, sex kycklingar, en hund och ett får.

En av alla potatisar jag skalade, den här var ungefär lika stor som halva mitt ansikte

Några blommor vi hittade på en av våra utflykter

Varmvattenberedaren i första rummet vi sov i. Det tog ett
 tag innan vi kom på hur den fungerade.

tisdag 15 september 2015

Frankfurts flygplats

Så är vi på väg! Jag och Louise sitter nu på Frankfurts flygplats och väntar på flyget mot Buenos Aires. Spännande! Vi kommer vara framme tidigt imorgon efter en 14 timmars flygtur, hoppas det är ett bra flygplan. Om jag förstår rätt kommer den första veckan framförallt bestå av att bekanta sig med staden och vi kommer inte börja arbeta förrän nästa vecka. Men vi får se.

Förra veckan var vi i Härnösand på en praktikantkurs på Sidas kursgård. Där fick vi diskutera kulturer och kulturkrockar, säkerhet och och bara prata med andra personer som vet hur det känns att snart resa iväg för att praktisera i ett land många av oss aldrig varit i förut. Det var mycket kul och intressant, men huvudet kändes helt fullt efter en vecka där. Jag fick även en chans att lära känna de andra salt volontärerna bättre.


Här är vi Saltvolontärer. Kristoffer och Oskar ska till Myanmar och jag och Louise till Argentina.